sâmbătă, 24 septembrie 2011

Let's do it Romania!

Astazi, dupa cum stiti, a avut loc campania nationala "Let's do it Romania!". Dupa deviza "curatenie in toata tara, intr-o singura zi" ne-am adunat si noi, elevii Colegiului tehnic Ion Borcea Buhusi pentru a da o mana de ajutor. Chiar daca orasul nostru e mic, nu doar liceul s-a implicat, ci si copii mai mici de la alte scoli din oras. Personal, cred ca aceasta campanie este in primul rand o lectie pentru cei mici, deoarece vazand cata munca trebuie depusa pentru a pastra mediul inconjurator curat, poate se vor gandi de doua ori inainte sa arunce un ambalaj pe strada.

Conceptul de "curatenie generala in toata tara, intr-o singura zi" a pornit din Estonia, in anul 2008. Dupa Estonia, alte tari au preluat initiativa, campania transformandu-se intr-o adevarata miscare sociala, sub numele de "Let's do it, world!".

1 350 000 de participani din intreaga lume au luat parte la proiect pana in prezent. Printre tarile inscrise in proiect se numara: Estonia, Letonia, Lituania, Portugalia, Slovenia, New Delhi, Kerala,Moldova. De asemenea, pe lista tarilor care urmeaza sa faca un eveniment de genul, se numara si urmatoarele tari: Bangladesh, Ucraina, Brazilia,  Finlanda, Olanda,  Franța, Bulgaria, Cambodgia, Rusia, Thailanda, Austria, Italia, San Francisco, California.

Romania s-a alaturat proiectului in anul 2009, dupa ce filmuletul facut de estonieni a facut ravagii pe internet, punandu-i pe ganduri si pe romani. Liana Buzea, presedintele Asociatiei EcoAssist a fost cea care a decis sa realizeze proiectul si in tara noastra.

Anul trecut, in Romania s-au inregistrat 200 000 de voluntari, iar anul acesta se asteapta ca numarul sa fie de minim 500 000.

Cum spuneam si mai sus, consider foarte buna ideea campaniei, fiind atat educativa, cat si un mod de a "bate obrazul" autoritatilor acolo unde este cazul, si in primul rand populatiei. Mai jos am cateva poze de la curatenia de astazi.





5 comentarii:

  1. sa vedem si cat se va pastra curatenia de acuma...

    RăspundețiȘtergere
  2. Tot ce era de spus ai zis tu...
    Felicitări celor care au preluat această idee, în sfârșit se face și ceva bun în România.
    Oricum unii s-au obișnuit să arunce gunoiul unde vor că ”fraierii de ecologiști” strâng după ei.
    Și încă o dată felicitări celor care au participat la această campanie.

    RăspundețiȘtergere
  3. la mine in oras a fost un fiasco total. Ideea in sine este buna dar este aplicata prost. e vina celor care se implica si nu prea stiu cum sta treaba. Mi s-a parut ceva foarte superficial. Dupa ce am etichetat sacii cu "hartie", "plastic", "sticla" , "aluminiu" in ideea de a aduna gunoi selectiv, am descoperit ca exista mai multe materiale decat acestea 4, erau mai multi saci de aluminiu decat restul, iar unii puneau peturile in sacii destinati sticlei. Ce sa te mai certi cu ei...Dupa ce am dus primii saci, am vazut ca ii golesc si ni-i dau inapoi...degeaba, nu? de ce se face curatenie selectiva daca nu e? Ma gandesc acum ca gunoiula ajuns la o groapa, asa ca munca depusa a fost degeaba. Profesorii care ne-au supravegheat trageau de noi sa terminam mai repede. Rusine mare.Ca sa adunam tot gunoiul din oras trebuia sa stam o zi intreaga. Sper totusi ca lumea sa trateze cu mai multa seriozitate activitatile de genul asta si sa nu se faca doar o data pe an. Ma bucur insa ca in unele orase a avut un succes mai mare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine ar fi daca peste cativa ani nu va mai fi nevoie de aceasta campanie, pentru ca toti vor arunca resturile acolo unde trebuie..

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu imi doresc ca in viitorul apropiat sa nu mai fie nevoie de campanii de genul asta. Dar asta depinde de fratii nostri, romanii de peste tot.

    RăspundețiȘtergere