miercuri, 17 februarie 2010

Deşeuri nucleare, depozitate în România?


Fiind putin bolnava si plictisita,in cautarile mele internaute fara sens am descoperit acest articol care mi-a astras atentia.

Potrivit presei britanice, România s-ar afla printre ţările care negociază găzduirea unui depozit pentru deşeuri nucleare produse în Uniunea Europeană

Deşeurile nucleare din Uniunea Europeană ar putea fi transportate în Europa de Est, una dintre posibilele locaţii fiind România.

Reziduurile nucleare vor fi stocate în depozite subterane, conform planurilor analizate de statele membre UE, relatează The Times în ediţia electronică.

Potrivit cotidianului, proiectul ar putea obţine aprobarea Comisiei Europene la sfârşitul acestui an, pe fondul reapariţiei interesului pentru energia nucleară.

Negocierile pe tema transportării şi stocării sunt purtate cu opt ţări : Olanda, Italia, Polonia, România, Slovacia, Lituania, Slovenia şi Bulgaria.

Oficialii acestor ţări urmează să se întâlnească din nou în luna mai.

În Slovenia, un depozit pentru deşeuri nucleare cu un nivel scăzut de radioactivitate este în construcţie în localitatea Vrbina, situată în estul ţării.

În iulie 2009, comunitatea locală a acceptat construirea acestuia în schimbul unor despăgubiri anuale de cinci milioane de euro, potrivit Asociaţiei nucleare mondiale.

Până în prezent, foarte puţine ţări din lume au construit un depozit permament pentru deşeurile nucleare.

Restul ţărilor păstrează materialele în instalaţii provizorii.

Olanda dispune numai de 30 de metri cubi de deşeuri nucleare cu un nivel înalt de radioactivitate.

În Marea Britanie sunt peste 1900 de metri cubi de deşeuri, iar Franţa deţine cantităţi similare.

Programul nuclear dezvoltat în Olanda este mic, iar costurile construirii propriului depozit ar ajunge la circa două miliarde de euro.

Alte state UE implicate în proiect, precum Slovacia, Lituania şi Slovania, se confruntă cu provocări similare.

Deoarece au doar unul sau două reactoare, aceste ţări ar prefera să suporte împreună costurile construirii unui depozit geologic.

Bulgaria şi România au câte două reactoare, în vreme ce Slovania dispune de un reactor pe care-l partajează cu Croaţia.


Intrebarea mea este: Ce se intampla cu noi oameni buni?

3 comentarii:

  1. Fraierii Europei,Cosul de Gunoi al Europei si cum mai vrei tu sa ii zici=România!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai..asa considera guvernantii sa respecte tara si poporul care o locuieste si caruia i-a jurat, pe Biblie, credinta si ce au mai jurat., terminind cu "ASA SA-MI AJUTE DUMNEZEU". Poate ii aude Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
  3. nu este singurul lucru "testat" pe romani , un alt exemplu este acesta. noi nu suntem o groapa de gunoi .... noi suntem o "groapa de mormant" a intregii lumi....

    RăspundețiȘtergere