miercuri, 16 mai 2012

Paradisul Idiotilor


O dimineata insorita de mai. O camera inundata in lumina, prea luminoasa pentru ochii mei inca adormiti, pentru privirea inca incetosata. E deja prea tarziu – sa ma mai mir ? era deja 4 cand eu meditam in loc sa dorm – si alerg haotic prin camera. Caut ceva, de vreo 15 minute. Nu stiu ce, o las balta si plec spre scoala.

Merg repede, a intarzia la prima ora de azi, sinucidere curata. Dar cand ajung in parcul mult prea verde si viu pentru mine, raresc pasii, micsorez viteza, si deja simt ca inima mi-o ia pe carari. Ocolesc, ca de obicei, scoala care imi trezeste doar amintiri … mai mult sau mai putin negre. Centrul e plin dimineata de elevi. Adormiti, care de abia se taraie, care parca merg spre executie. Asa arat si eu ? CU siguranta ca arat mai rau. Doua ore de somn plus brusca iritabilitate. De ce ?

Motive sunt multe. E de vina in primul rand ora(1) care ma agita, pentru ca ma atrage la somn. E de vina soarele aprins(2) pe care il simt ca trece pur si simplu prin mine, lasandu-mi o gaura in suflet. E de vina cainele(3) pe care il vad venind din fata mea, cu aceeasi privire galesa, care sincer ma dezgusta, pe care o afiseaza zilnic. Desteapta (4) care merita orice, doar titlul de desteapta nu. Si mai e de vina persoana aceea blonda(5), care schimba tot, dar in acelasi timp, nu schimba nimic. Si apoi ochii albastri(6) pe care nu i-am suportat niciodata, dar care dintr-o data mi se par mai atragatori si mai plini de viata decat … ei bine, acei ochi albastri.

Usile maro, ma duc cu gandul la orele de romana la care studiam relatia dintre mediu si actiune. Cum mediul, reflecta actiunea. Maroul dezgustator, prevesteste cumva amestecatura de mediocritate care te loveste cu un parfum de prost gust, de la intrare. Voci care imi trezesc nervii la viata, se aud in ecou pe holurile inca reci. Ma « refugiez » in clasa, astept sa treaca timpul, ma scufund pentru sase ore in neant, cad in abis, mi-as dori de fapt(7) sa cad in neant. Dar nu cad. Cad insa in acest paradis al idiotilor. E vreun intreg la cap prin preajma sa ma ajute sa ies afara ?

Un comentariu: